Op 11 februari is in Diergaarde Blijdorp onverwacht een westelijke laaglandgorilla geboren. De verzorgers ontdekten de baby vroeg in de ochtend. Het is een jong van moeder Aya (26 jaar) en vader Bokito (25 jaar). Voor Aya is het de vierde nakomeling en voor Bokito de tiende. Volgens Blijdorp gaat het met zowel moeder als jong goed. Dierverzorger Victor Ketellapper is er hartstikke blij mee, ook al was de verrassing behoorlijk groot: “We moesten wel even twee keer kijken. Bij gorilla’s is het lastig om te zien of ze zwanger zijn, omdat ze altijd al een vrij bolle buik hebben. Aya is ook nog eens een stevige vrouw.” Victor maakte onderstaand filmpje

Europees fokprogramma
De verbazing bij de verzorgers was groot omdat de gorilla aan de anticonceptie zit. Het aantal geboortes wordt gereguleerd vanuit een Europees fokprogramma. Zo wordt voorkomen dat er te veel jongen worden geboren. Toch is de jonge gorilla welkom, zegt Ketellapper. “Het zijn bedreigde dieren. Daarnaast zijn het sociaal intelligente dieren. Ze vinden het dan heel fijn als ze een jong kunnen hebben. Dat is voor de hele familiestructuur fijn om mee te maken.”

Grote vraag is waarom de anticonceptie niet goed heeft gewerkt. Volgens Ketellapper is het altijd een risico: “Je gaat er vanuit dat het werkt. Het heeft ook altijd gewerkt. Dit is een uitzondering.” Met de nieuwste geboorte zijn er nu acht gorilla’s in Blijdorp.

Jongen of meisje?

Het blijft voorlopig onbekend of de muisjes op het beschuit blauw of roze moeten zijn. Moeder Aya houdt haar kleine dicht tegen zich aan, daardoor kunnen de verzorger het nog niet zien. De verzorgers laten de hele familie met rust en laten ze hun eigen gang gaan. Het is waarschijnlijk een kwestie van weken voordat het geslacht bekend is.

Origineel Kraamcadeau: recycle je oude mobiel
De westelijke laaglandgorilla wordt helaas ernstig bedreigd door de vernietiging van hun leefgebied, stroperij en oorlogen. Veel leefgebied van de gorilla gaat verloren door het delven van de grondstof coltan. Dit is een erts die nodig is voor de werkzaamheid van de batterij van onze mobieltjes.
In de Gorillahal in Blijdorp is een inzamelpunt voor oude mobieltjes. Door ze hier in te leveren help je ze te recyclen zodat er minder coltan gedolven hoeft te worden. Met de opbrengst van de mobieltjes wordt het onderzoek in Mbeli Baï ondersteunt.

Foto Credit: Diergaarde Blijdorp

Written by Gorilla Stichting Nederland