Op woensdag 27 april 2022 ontving Gorilla Doctors een noodoproep van Bwindi Impenetrable National Park-rangers in Oeganda. De rangers meldden dat een jongvolwassen mannelijke berggorilla, genaamd Nyiguru, lid van de Bitukura-groep, een valstrik om zijn linker onderarm had.

Toen Gorilla Doctors de volgende dag arriveerden, troffen ze Nyiguru en zijn groep rustig aan tussen de bamboe. De valstrik, gemaakt van koppelingsdraad van een motor, was strak om de linkerpols van Nyiguru getrokken. Nyiguru bleef in de draad bijten en probeerde met zijn rechterhand de draad te verwijderen, helaas zonder succes. Gorilla Doctors stelden vast dat Nyiguru niet in staan was om de strik zelf te verwijderen en begonnen zich voor te bereiden op een interventie om dat voor hem te doen.

Dr. Ricky en zijn team behandelen Nyiguru en voeren een lichamelijk onderzoek uit

Nyiguru werd om 11.15 uur onder narcose gebracht door middel van een verdovingspistool en hij was binnen 10 minuten volledig verdoofd. Nu Nyiguru van dichtbij kon worden bekeken, zag het team dat het draad van de valstrik zo strak zat dat het in Nyiguru zijn pols was gesneden. Toen het draad dan ook eenmaal was verwijderd, maakte de dierenarts Dr. Ricky de wond schoon en behandelde Nyiguru met antibiotica.

Bij dit soort interventies voert de dierenarts, indien mogelijk, ook een algemeen lichamelijk onderzoek uit en worden verschillende biologische monsters, zoals haren en bloed, verzameld voor analyse. In samenwerking met medewerkers van de Tsjechische Academie van Wetenschappen onderzoeken de Gorilla Doctors parasietgerelateerde ziekten bij de berggorilla’s van Bwindi, dus werden poepmonsters verzameld als onderdeel van het onderzoek. Nyiguru kreeg ook een preventief middel tegen parasieten

Binnen 42 minuten na de injectie met verdoving, was Nyiguru wakker en terug bij zijn groep. Het interventieteam bleef nog een tijd in de buurt om het volledige herstel van Nyiguru van de verdoving te observeren. Parkrangers namen daarna de taak over om Nyiguru en zijn gorillafamilie nauwlettend in de gaten te houden. De Gorilla Doctors plannen nog een vervolgbezoek om de status van Nyiguru’s wondgenezing te controleren. Naar verwachting zal hij volledig herstellen.

Foto credits: © Gorilla Doctors
Bron: Snare Rescue in Bwindi Impenetrable National Park. https://www.gorilladoctors.org/snare-rescue-in-bwindi/

Written by Gorilla Stichting Nederland