Met het steeds dunner worden van smartphones wordt de gorillapopulatie drastisch uitgedund. Want jouw dunnere smartphone kan alleen maar worden gemaakt met het erts coltan. Om aan coltan te komen wordt het oerwoud gekapt en verdwijnt het leefgebied van de Grauer gorilla. De grootste primaat ter wereld sterft hierdoor uit.
Coltan is een soort erts, waaruit het metaal tantaal wordt gewonnen. Dat is een van de grondstoffen voor de fabricage van onder andere hele kleine elektrolytische condensatoren (zogenaamde tantaal-elco’s). Die condensatoren worden gebruikt in mobiele telefoons, spelcomputers, pc’s, laptops en andere elektronische apparaten. Dankzij coltan is het mogelijk om onze telefoons zo dun te maken, anders liepen we nog met van die “koelkasten” rond.
80% van de coltan reserves in de wereld is te vinden in het oosten van de Democratische Republiek Congo. De economie van de regio draait voornamelijk op de handel in dit waardevolle erts! Gewapende milities hebben een groot deel van de coltanmijnen in handen. De winst die gemaakt wordt door de coltanuitvoer, wordt gebruikt om de gewapende rebellen in de regio te financieren. Dit leidt tot nog meer geweld en vernietiging van het milieu.
De winning van coltan veroorzaakt daarnaast ook een ecologische ramp. Voor deze, vaak illegale, mijnbouw worden grote stukken Afrikaans regenwoud gekapt. Regenwoud waar de Grauer gorilla’s en andere wilde dieren leven, waardoor ze hun leefgebied verliezen. Bovendien wordt er op gorilla’s gejaagd, zodat ze kunnen dienen als voedsel voor de mijnwerkers. Sinds de komst van de mobiele telefoon, is het aantal Grauer gorilla’s in Oost-Congo met zo’n 80% afgenomen. Ja, je leest het goed: 80%!
Door vaak een nieuwe mobiele telefoon te kopen of te vervangen, creëren wij een grotere vraag naar coltan waardoor de prijs ervan hoog blijft. Coltan is vandaag €110 per kilo waard. Een eerste stap in de goede richting is, onze consumptie te beperken en te recyclen. Met elke ingezamelde mobiele telefoon komt Congo een stapje dichter bij het einde aan geweld. En nog belangrijker voor de gorilla’s: jij helpt mee om de situatie van de mensapen en hun natuurlijke omgeving in deze regio te verbeteren.
Gorilla Stichting Nederland zamelt zelf geen oude mobieltjes in. Maar laat je hierdoor niet weerhouden mobieltjes in te zamelen! Wij verwijzen graag naar de volgende Nederlandse dierentuinen die een inzamelprogramma hebben waarvan de opbrengst naar gorilla projecten gaat:
GaiaZoo
Het Gaia Nature Fund beschermt grauer gorilla’s in Mount Tshiaberimu, een bijzonder gebied binnen het Virunga National Park in de Democratische Republiek Congo.
Ouwehands Dierenpark
De opbrengst gaat via de Ouwehands Zoo Foundation naar de Aspinall Foundation ten behoeve van herintroductie van gorilla’s in Congo en Gabon.
Apenheul/Diergaarde Blijdorp
De opbrengst van de ingezamelde mobieltjes in Apenheul en Diergaarde Blijdorp gaat via het Apenheul Natuurbehoudfonds (ANF) naar de bescherming van de apen en hun natuurlijke leefgebieden over de hele wereld. Het gorillaproject dat vanuit het ANF wordt ondersteund, is het Mbeli Bai onderzoek- en educatieproject in de Republiek Congo.
AquaZoo Friesland, Dierenrijk, Safaripark Beekse Bergen en ZooParc Overloon
Stichting Wildlife heeft in genoemde dierparken verzamelbaken staan voor uw oude telefoons. De opbrengst gaat naar projecten die door Stichting Wildlife worden gesteund, waaronder die van Gorilla Stichting Nederland!
Doneer aan een van de projecten waar wij mee samen werken. Je kiest zelf welk project met jouw donatie wordt gesteund! Iedere donatie is ontzettend welkom. Ga naar: https://gorillastichting.nl/donatie/