

De bestuursleden van Gorilla Stichting Nederland:
Wat doet een geoloog eigenlijk bij een stichting voor gorilla’s? Je zou denken dat die eigenlijk niets heeft te zoeken bij een natuurbeschermingsorganisatie. Grappig genoeg zijn het juist mijn wetenschappelijke opleiding en promotieonderzoek die mij het inzicht hebben gegeven dat alles op aarde met elkaar samenhangt. Natuurlijke systemen zijn bij uitstek zeer complex, en als je die wilt doorgronden moet je rekening houden met zoveel mogelijk facetten.
Ik had altijd gedacht mijn hele leven als wetenschapper door te brengen maar op een gegeven moment is het toch gaan kriebelen. Ik kwam in aanraking met het Jane Goodall Instituut. En wat mij daarbij vooral aantrok was diezelfde holistische visie die ik in mijn studie had geleerd, namelijk dat mens, dier en natuur (aarde) met elkaar samenhangen. Het is een visie die inmiddels door veel meer natuurbeschermingsorganisaties wordt gedeeld.
Ondanks het voorrecht om als directeur en vrijwilliger jarenlang te werken voor een chimpanseebeschermingsorganisatie met de beroemde Jane Goodall als boegbeeld, was er altijd een sluimerende liefde voor de gorilla’s. En op een gegeven moment moest ik er aan toegeven… Het opstarten van een nieuwe organisatie met het doel om op holistische wijze gorilla’s te beschermen is daarom een droom die uitkomt.
Met een moeder, die haar vroege jeugd in Congo doorbracht, was Afrika voor mij als kind heel dichtbij. De verhalen bij de foto’s gingen over bomen waarin geklommen werd, rivieren waar tussen piranha’s werd gezwommen en Afrikaanse stammen waar haar vriendjes toe behoorden. Voor mij als kind een plek van avonturen! Ondanks dat ik er nog nooit geweest was voelde het heel vertrouwd.
Later ontwikkelde ik een interesse voor gedrag, van mensen maar ook van dieren. De gelijkenis tussen mensen en mensapen trof me en hierdoor wilde ik meer leren over deze dieren. Die kans kreeg ik, toen ik me ging inzetten voor Jane Goodall. In samenwerking met verschillende primatologen, heb ik veel kennis kunnen opdoen over chimpansees en gorilla’s. Ik heb zelfs mijn geliefde Afrika mogen bezoeken! Helaas is de realiteit dat mijn plek van avonturen in nood is. Leefgebied van de mensapen in Afrika verdwijnt en er zijn nog meer bedreigingen voor deze dieren én mensen. Ik kan dus eigenlijk niet anders dan proberen hier iets aan te doen. Voor mij belichaamt de gorilla het deel van Afrika uit de verhalen van mijn jeugd. Ik vind ze fantastisch! En ik gun iedereen een plek vol avonturen, bevolkt door die prachtige dieren in een goede samenhang met de mensen die er wonen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat dat blijft!
Als klein meisje was ik al gek op dieren. Van de cavia’s en de honden in huis tot aan die dieren die ik op tv zag. Op dat scherm zag ik al die prachtige en indrukwekkende wezens van ‘ver weg’ voorbij komen; flamingo’s, olifanten, gorilla’s…. Die liefde voor dieren is alleen maar sterker geworden naarmate ik ouder werd. Maar daarbij kwam ook het besef, dat het helemaal niet goed gaat met de dieren in het wild. Diersoorten verdwijnen zelfs… Gisteren, vandaag en morgen. Dit raakt mij enorm. Ik wil die niet, zonder zelf in actie te komen, laten gebeuren.
Ik wilde iets structureels gaan bijdragen en zo kwam ik in contact met Diederik en Saskia. Wij delen een passie voor natuur en dier. Ook delen we onze visie over de ideale toekomst van bedreigde diersoorten. Wat deze visie is? Dat dieren in hun natuurlijke omgeving, in harmonie samen kunnen leven met de mens. Hieruit is Gorilla Stichting Nederland ontstaan. Een stichting met een groot hart en een enorme drive! En wat ben ik trots dat we zo ons steentje kunnen bijdragen aan het behoud van de verschillende gorillasoorten. En waarom de gorilla? Het is zo’n imposant dier, één bonk uitstraling en pracht, maar tegelijkertijd ook zo zacht en ontzettend kwetsbaar. We moeten nu in actie komen om dit dier en zijn plek op aarde veilig te stellen. Nu! En dat kunnen we niet zonder jouw steun!
Credit alle foto’s op deze pagina: © Yolande Ligterink