De grootste bedreiging voor de meeste gorillapopulaties is het verlies van leefgebied als gevolg van menselijke activiteit. In de meeste Afrikaanse landen hangt het tempo van ontbossing nauw samen met de dichtheid van de menselijke bevolking. Vaak zijn het landen, die hun schulden betalen door een versnelde exploitatie van de natuurlijke hulpbronnen. Voorbeelden hiervan zijn de bossen, olie en mineralen. In de Republiek Congo, waar meer dan 40 % van alle westelijke laaglandgorilla’s leeft, is de houtexport in de periode 2009 – 2015 verdrievoudigd. In Equatoriaal-Guinea is die in dezelfde periode bijna vervijfvoudigd.
Hoge bevolkingsdichtheid, vooral in Rwanda en Nigeria, heeft geleid tot omvangrijke ontbossing voor de landbouw. Door de boskap in Rwanda, de Democratische Republiek Congo en Oeganda, moeten de berggorilla’s overleven in twee kleine, geïsoleerde populaties. Zij kunnen uitsluitend overleven doordat deze twee gebieden extreem goed worden beschermd. In Nigeria en Kameroen leeft de Cross River gorilla in enkele geïsoleerde gebieden. Deze gebieden staan door de aanhoudende groei van de bevolking continue onder druk. Ook het leefgebied van de Grauer gorilla in het oosten van de Democratische Republiek Congo wordt steeds kleiner. Deze ondersoort zal waarschijnlijk slechts overleven in beschermde gebieden.
De bescherming van de resterende leefgebieden van de met uitsterven bedreigde Cross River gorilla heeft hoge prioriteit. Onze stichting wil graag bijdragen aan die bescherming. De 250-300 Cross River gorilla’s leven in vijftien van elkaar gescheiden gebieden aan de bergachtige bovenloop van de Cross River. Deze rivier stroomt op de grens van Kameroen en Nigeria. De Cross River gorilla’s zijn wettelijk beschermd in beide landen, maar slechts vijf van de gebieden zijn aangewezen als beschermd gebied. Helaas vallen gorilla’s nog vaak in handen van stropers en komt handel in bushmeat veel voor in de hele regio.
De gorilla’s kunnen nu nog soms tussen bepaalde geïsoleerde gebieden migreren maar die mogelijkheid staat onder druk. De afgelopen vijftien jaar is namelijk het verlies aan habitat voor landbouw, wegen en bebouwing enorm toegenomen. Het tempo van ontbossing in de regio van 1986 tot 2000 was 0,09% per jaar. Dit is gestegen naar 2,2% per jaar voor de periode 2000-2012. Dringende beschermingsmaatregelen zijn nodig om de verbinding tussen de gorillagebieden te behouden.
De druk van de mens op de geïsoleerde Cross River gorilla populatie is het grootst rondom Afi Mountain Wildlife Sanctuary in Nigeria. Wildlife Conservation Society (WCS) Nigeria beschermt het, door de Nigeriaanse regering in 2000 opgerichte, Afi Mountain Wildlife Sanctuary (ca. 100 km2). Dit doen zij samen met Pandrillus en de Nigerian Conservation Foundation (NCF). In dit gebied leven de door Pandrillus beschermde drillen (familie van de bavianen). Ook leven hier de met uitsterven bedreigde Nigeriaanse chimpansee en de meest westelijke van de sterk gefragmenteerde Cross River gorilla populatie. Het aantal gorilla’s in de Afi Mountains wordt geschat op 42 (Edet et al., 2014).
De jacht in het Afi Mountain Wildlife Sanctuary is door de inzet van het WCS ranger team redelijk onder controle. Maar het leefgebied van de gorilla wordt steeds verder ingeperkt. Zo brandt de lokale bevolking delen van het habitat plat om akkers aan te leggen.
De gorilla’s in de Afi Mountains leven momenteel geïsoleerd van de meest nabijgelegen subpopulatie gorilla’s in de Mbe Mountains. Een wildlife corridor (een natuurlijke “verbindingsweg”) van 10-15 kilometer tussen deze twee gebieden moet ervoor zorgen dat deze isolatie niet permanent wordt. WCS Nigeria, Pandrillus en NCF zetten zich in om deze corridor in de naaste toekomst te realiseren.
Hoe ondersteunt Gorilla Stichting Nederland de Cross River gorilla’s? Door op structurele basis donateursgelden en giften in te zetten voor:
Wil je ook de Cross River gorilla steunen? Maak een donatie voor dit project, of sponsor een community ranger!