Short content (telephone, email ...)

Tijdens de online veiling van GlobeGuards afgelopen mei ging een “Dag vol apenverhalen” onder de hamer. Dit item leverde Gorilla Stichting Nederland maar liefst € 1.100 op voor de medische zorg van Grauer gorilla’s in het opvangcentrum GRACE (Gorilla Rehabilitation and Conservation Education Center) in de Democratische Republiek Congo.

Afgelopen augustus beleefden de hoogste bieders in Koninklijke Burgers’ Zoo te Arnhem deze dag vol apenverhalen. De groep…

Read more

Eind april 2021 werden de resultaten van een uitgebreid onderzoek van het Tayna natuurreservaat in de Democratische Republiek Congo door medewerkers van het Gorilla Rehabilitation and Conservation Education (GRACE) Center gepresenteerd aan het publiek. In deze GorillaPost het tweede deel van een tweeluik over dit belangrijke onderzoek. Deel één kun jehier vinden.

De veldteams gaan van start
Het onderzoek begon met een nieuwe bijeenkomst samen met de gemeenschap om de…

Read more

Eerder dit jaar plaatste WCS Nigeria twee camera’s om de populatie Cross River gorilla’s, Nigeriaanse chimpansees en drills in Afi Mountain Wildlife Sanctuary in Nigeria, een gebied kleiner dan Parijs, in beeld te krijgen.

Sporen van deze primaten worden vrijwel maandelijks aangetroffen door de 13 community rangers in dienst van WCS Nigeria. Dit zijn rangers uit de dorpen die grenzen aan het…

Read more

Eerdere genetische studies bij niet gehabitueerde* groepen westelijke laaglandgorilla’s suggereerden dat jonge vrouwtjes die hun geboortegroep verlieten (dispersal), de voorkeur zouden kunnen geven aan groepen met vrouwelijke verwanten. Diezelfde onderzoeken waren alleen niet eenduidig, soms zelfs tegenstrijdig, over de mate van geografische verspreiding van de mannetjes na het verlaten van hun geboortegroep.

Afgelopen maand publiceerde de onderzoeksgroep, onder leiding van professor Masi van het Natuurhistorisch Museum in Parijs, de…

Read more

Wetenschappers onder leiding van de Wildlife Conservation Society (WCS) kwamen afgelopen mei met een nieuwe schatting van de Grauer gorilla (Gorilla beringei graueri) populatie in de Democratische Republiek Congo. De populatie wordt nu geschat op 6.800 individuen, bijna een verdubbeling van de laatste schatting uit 2016 van 3.800 individuen!

Het onderzoek uit 2016 toonde een afname van bijna 80 procent van de populatie van deze gorilla’s…

Read more

Eind april 2021 werden de resultaten van een uitgebreid onderzoek van het Tayna natuurreservaat in de Democratische Republiek Congo door medewerkers van het Gorilla Rehabilitation and Conservation Education (GRACE) Center gepresenteerd aan het publiek. In GorillaPost 62 het eerste deel van een tweeluik over dit belangrijke onderzoek.

Het Tayna natuurreservaat
Het Tayna natuurreservaat bevindt zich op het grondgebied van het bestuurscentrum Lubero in de provincie Noord-Kivu (zie kaart). Het is…

Read more

Zaterdag 22 mei was een speciale dag, want op die dag speelde de Fredericksburg Nationals, een Amerikaans honkbalteam, competitie in speciale shirts als eerbetoon aan gorilla Harambe.

Vijf jaar geleden viel een jongetje in het gorillaverblijf van de dierentuin van Cincinnati (Verenigde Staten). Harambe, de zilverrug van de gorillagroep, pakte het jongetje op en sleepte deze door het verblijf. De dierentuin moest de zeer moeilijke beslissing…

Read more

De eerste digitale natuurveiling van GlobeGuards is een feit én met een fantastische opbrengst! Op 15 mei vond de veiling plaats. De online bieders waren erg vrijgevig en er is maar liefst ruim € 71.600 opgehaald voor het behoud voor natuurprojecten van over de hele wereld. Dank aan iedereen die geboden heeft!

Natuurlijk ook grote dank aan Venduehuis Den Haag; dit oudste veilinghuis van Nederland stelde…

Read more

Mannelijke berggorilla’s produceren zeer regelmatig de bekende borstroffel. Maar waarom eigenlijk? Onderzoekers hadden daar al wel enige tijd ideeën over. Zo werd vermoed dat andere gorilla’s uit de borstroffel kunnen afleiden hoe groot de desbetreffende gorilla is. Bewijs hiervoor ontbrak echter nog. Tot nu! In het blad Scientific Reports schrijven onderzoekers dat ze inderdaad aanwijzingen hebben gevonden dat berggorilla’s middels de borstroffel hun omvang etaleren.

Het onderzoek
De…

Read more

Afgelopen maand werd de beroemdste gorilla van Nederland 25 jaar. Zilverrug Bokito vierde zijn verjaardag in Diergaarde Blijdorp te Rotterdam op bescheiden wijze met een paar sappige tomaten als cadeau. Bijna 15 jaar geleden werd Bokito wereldnieuws toen hij plotseling over de gracht van zijn buitenverblijf tussen de bezoekers sprong. Maar inmiddels is hij is uitgegroeid tot sociale familieman, en leidt Bokito een harem van drie vrouwtjes en vier…

Read more
Page 1 of 8 12345...Last page