Short content (telephone, email ...)

Gorilla’s zijn onderverdeeld in twee soorten en vier ondersoorten. De afgelopen jaren hebben habitatverlies, stroperij en uitbraken van ziekten ertoe geleid dat drie van de vier ondersoorten op de Rode Lijst van de IUCN (International Union for Conservation of Nature) als ernstig bedreigd zijn opgenomen. Analyse van het complete gorilla DNA vergroot onze kennis van de wilde soorten enorm. Het biedt inzicht in de populatie opbouw, diversiteit, evolutionaire geschiedenis…

Read more

Het leefgebied van individuele groepen westelijke laaglandgorilla’s is over het algemeen groter dan dat van berggorilla’s. Dit is al lange tijd de algemene mening onder onderzoekers. Dit wordt toegeschreven aan ecologische verschillen in de beschikbaarheid van voedselbronnen en het dieet. Gorilla’s die meer vruchten eten zullen een groter leefgebied hebben dan gorilla’s die voornamelijk bladeren eten, aangezien fruitbomen doorgaans ruimtelijk meer verspreid zijn en seizoensgebonden vruchten leveren. De resultaten…

Read more

Wetenschappers van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael zijn erin geslaagd om de jacht op chimpansees en westelijke laaglandgorilla’s in Kameroen te verminderen. In ruil voor hulp bij de cacaoteelt en visserij zullen lokale families minder gaan jagen. Die samenwerking levert heel wat voordelen op.

Het Dja Wildreservaat in Kameroen vormt één van de laatste toevluchtsoorden voor heel wat bedreigde diersoorten, zoals chimpansees en westelijke laaglandgorilla’s. Maar ook…

Read more

In het tropische regenwoud van Gabon bestudeerde een onderzoeksteam tropische planten die door wilde gorilla’s werden gegeten en die ook door lokale menselijke genezers werden gebruikt. Bij vier van deze planten identificeerden de wetenschappers geneeskrachtige effecten. Uit laboratoriumonderzoek bleek dat de planten veel antioxidanten en antimicrobiële stoffen bevatten.

Het is bekend dat mensapen zelfmedicatie gebruiken door planten met genezende eigenschappen te selecteren. Een gewonde orang-oetan haalde onlangs de

Read more

Net als mensen zien de meeste gorilla’s er onderling duidelijk anders uit en kunnen ze op zicht worden geïdentificeerd op basis van hun afmetingen, lichaams- en gezichtsstructuren, gedrag en andere signalen. Maar soms zijn er individuen die erg op elkaar lijken, tenminste van een afstand, en toen de eerste wetenschappelijke observaties van de berggorilla’s in de jaren vijftig begonnen, was er een methode nodig voor positieve identificatie: de neusafdruk!…

Read more

Op 2 oktober van dit jaar is het weer zover: de Dag van de Natuur! Op deze dag organiseert GlobeGuards voor de 13e keer de grootste veiling van natuurbelevenissen, die aangedragen zijn door de leden van GlobeGuards, waaronder Gorilla Stichting Nederland. Tijdens de veiling kunt u genieten van een feestelijk driegangendiner, aangeboden door Koninklijke Burgers’ Zoo. De veiling wordt wederom enthousiast geleid door veilingmeester Frank Buunk,…

Read more

In het hart van het Congobekken krijgt een natuurbehoudsproject langzaam maar zeker vorm. De Usala Conservation Corridor, een project geïnitieerd door lokale gemeenschappen en ondersteund door het Gorilla Rehabilitation and Conservation Education (GRACE) Center, heeft tot doel een veilige leefomgeving te creëren voor Grauer gorilla’s en andere bedreigde diersoorten. Dit project gaat echter niet alleen over natuurbehoud. Het gaat over rechten van de lokale bevolking, cultureel…

Read more

Wie wel eens een zilverrug gorilla heeft gezien, zal bij de aanblik van zijn grote imposante lijf niet direct verwachten dat hij een klein geslachtsorgaan heeft. De penis van een gorilla man in erectie is namelijk gemiddeld maar 3-4 cm maar ook de teelballen zijn in vergelijking met andere aapachtigen heel klein. Daarbij produceren de geslachtorganen van een zilverrug een kleine hoeveelheid sperma dat niet snel zwemt en…

Read more

In 2023 is € 7856 aan donaties overgemaakt aan de Last Great Ape Organisation (LAGA) van Ofir Drori. Zoals overeengekomen met LAGA kunnen deze donaties naar eigen inzicht van LAGA worden ingezet bij hun activiteiten tegen de wildllife crime in Kameroen. De 2023 donaties werden voornamelijk gebruikt ter ondersteuning van zes handhaving operaties van LAGA in vijf regio’s van Kameroen. Drie van deze operaties belichten we in meer detail:

Read more

Gorilla’s leven in hechte groepen, waardoor ze sterke en stabiele sociale relaties hebben waar al hun leden profijt van hebben. Bij berggorilla’s omvat dit echter ook relaties tussen verwante individuen, wat een potentieel probleem vormt: paring tussen naaste familieleden zou de genetische fitheid van de populatie negatief kunnen beïnvloeden. Dit is de reden waarom de meeste in groepen levende wilde dieren manieren hebben ontwikkeld om inteelt te voorkomen, waarbij…

Read more
Page 1 of 14 1234510...Last page