In 2023 is € 7856 aan donaties overgemaakt aan de Last Great Ape Organisation (LAGA) van Ofir Drori. Zoals overeengekomen met LAGA kunnen deze donaties naar eigen inzicht van LAGA worden ingezet bij hun activiteiten tegen de wildllife crime in Kameroen. De 2023 donaties werden voornamelijk gebruikt ter ondersteuning van zes handhaving operaties van LAGA in vijf regio’s van Kameroen. Drie van deze operaties belichten we in meer detail:

Arrestatie van handelaren in pangolin schubben
In april 2023 werd in Bertoua, in de regio Oost, een handelaar gearresteerd met 55 kg pangolin (schubdieren) schubben. Hij reisde vanuit Diang; een plaats zo’n 41 km van Bertoua met de zak pangolin schubben aan zijn motorfiets vastgebonden. Hij werd gearresteerd toen hij in Bertoua aankwam en probeerde de pangolin schubben te verkopen. De operatie en arrestatie kwam aan het einde van een lang onderzoek waarbij de handelaar, die ervaring heeft met de illegale wildlife handel, werd opgespoord en gemonitord. Een groot aantal kleine handelaren in verschillende dorpen, waaronder Diang, Kapan, Kariol, Mbang en Molobo in de oostelijke regio, voorzagen hem van de pangolin schubben.

In mei 2023 werden in Makenene, in de centrale regio in Kameroen, drie handelaren gearresteerd met 78 kg pangolin schubben. Ze reisden eerst op een motorfiets vanuit Ndikinimeki, een nabijgelegen stad, en arriveerden in Makenene allereerst zonder de smokkelwaar. Later werd de smokkelwaar opgehaald. Ze waren voorzichtig en probeerden een aantal trucjes uit, omdat ze zich volledig bewust waren van de illegaliteit van hun activiteiten. Ze hadden veel kennis van de illegale handel en deden er alles aan om arrestatie te voorkomen. Makenene is een populaire rustplaats voor reizigers die over de snelweg Yaounde, Bafoussam naar Bamenda rijden. De plaats is snel en intens, met veel bedrijfjes in dit kleine stadje. En dit trekt allerlei soorten activiteiten aan, waaronder de illegale handel in wilde dieren en bushmeat.

Alle 8 schubdiersoorten worden beschermd door nationale en internationale wetten. De internationale handel in alle pangolins is sinds 2016 verboden. Maar dit heeft de massale illegale handel in deze diersoort helaas niet tegengehouden, er gaat te veel geld in om en de vraag is te groot. Schubben worden in Kameroen en Nigeria gekocht voor slechts vijf tot vijftien dollar per kilo. Vervolgens worden ze voor gemiddeld 450-600 dollar doorverkocht naar China*.

Chimpansee en Mandril gered!
In Ebolowa, in de zuidelijke regio, werd in augustus 2023 een apenhandelaar gearresteerd, een chimpansee gered en nog twee handelaren met een mandril gearresteerd. De eerste handelaar werd gearresteerd toen hij de chimpansee probeerde te verkopen. Het dier was vastgeketend bij het huis van de handelaar. Het kleine chimpansee vrouwtje was zwak en agressief en zag eruit alsof ze een trauma had opgelopen. De handelaar had het erover dat hij de chimpansee aan een gouverneur wilde verkopen. De mandril werd door het arrestatieteam op straat opgemerkt. De handelaar werd gearresteerd toen hij probeerde te ontsnappen en een tweede werd op het politiebureau gearresteerd toen hij verscheen nadat de politie om zijn aanwezigheid had gevraagd.

* Smokkelen tot het uitsterft: dit is de miljoenenbusiness van de schubdiermaffia (2020) https://www.mo.be/analyse/hier-komt-het-schubdier-het-zoogdier-van-meerdere-miljoenen

Foto credits: Last Great Ape Organisation (LAGA)

Written by Gorilla Stichting Nederland