De westelijke laaglandgorilla is, ondanks de grotere aantallen, een van de vier gorilla-ondersoorten waarvan we nog maar weinig weten. De meeste kennis over gorilla’s komt van onderzoeken die de afgelopen 30 jaar naar – een van de vier andere ondersoorten – berggorilla’s zijn gedaan. Het is namelijk erg lastig om westelijke laaglandgorilla’s in het wild te observeren, omdat ze in het ondoordringbare tropisch regenwoud leven.
Het is nog maar sinds kort dat onze kennis over de westelijke laaglandgorilla flink is toegenomen. Dit komt door wetenschappelijk onderzoek van de enige gehabitueerde* gorillagroepen in Bai Hokou en Mondika. Ook onderzoek bij bais (drassige open plekken middenin het regenwoud) vanaf hoge observatieplatforms bij Mbeli Bai en Loukoué (Congo) zijn van onschatbare waarde. Deze informatie levert nieuw wetenschappelijk inzicht op over hun gedrag, sociale structuur, habitat-eisen en grootte van de populatie. Maar niet alleen dat, het geeft ook inzicht in de bedreigingen, wat van belang is voor de bescherming van deze dieren. Het aantal westelijke laaglandgorilla’s neemt snel af als gevolg van illegale handel in bushmeat, habitatverlies en de verspreiding van ziekten zoals Ebola. Om deze reden heeft IUCN onlangs de status van de westelijke laaglandgorilla gewijzigd naar ernstig bedreigd.
Voor het voortbestaan van de westelijke laaglandgorilla is het van cruciaal belang dat we de bescherming van en het onderzoek naar deze ondersoort in Centraal Afrika steunen. Gorilla Stichting Nederland heeft er daarom voor gekozen om het langlopende onderzoek in Mondika en Mbeli Bai in de Republiek Congo beide te steunen.
Klik op de banner van het betreffende onderzoeksproject voor meer achtergrondinformatie.
Gorilla Stichting Nederland steunt zowel het Mondika en Mbeli Bai project! Wij zoeken financiering voor:
Wil je ook de onderzoeksprojecten steunen? Klik hier!
* Gehabitueerde gorilla’s is geleerd gewend te zijn aan de nabijheid van mensen. Dit kan bijvoorbeeld voor onderzoek zijn of ecotoerisme.