Wetenschappers van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael zijn erin geslaagd om de jacht op chimpansees en westelijke laaglandgorilla’s in Kameroen te verminderen. In ruil voor hulp bij de cacaoteelt en visserij zullen lokale families minder gaan jagen. Die samenwerking levert heel wat voordelen op.
Het Dja Wildreservaat in Kameroen vormt één van de laatste toevluchtsoorden voor heel wat bedreigde diersoorten, zoals chimpansees en westelijke laaglandgorilla’s. Maar ook in het door Unesco beschermde reservaat zijn de dieren niet altijd veilig. Ze worden er bedreigd door de jacht. In heel Afrika wordt er jaarlijks zo’n zes miljoen ton aan wildvlees gegeten. Dat bedreigt de diersoorten en verstoort het ecologisch evenwicht.
Project Grand Singes
Om dat aan te pakken, werd het Project Grand Singes (PGS) opgestart. Daarmee combineren wetenschappers van Zoo Planckendael en ZOO Antwerpen wetenschappelijk onderzoek met het sensibiliseren van de lokale bevolking. “Ons driejarig onderzoek bewijst dat deze aanpak de gevaren voor bedreigde diersoorten aanzienlijk vermindert én de economische positie van de lokale gezinnen versterkt”, zegt coördinator Jacob Willie. “Vroeger probeerden we dieren te beschermen door gebieden af te zetten of boetes uit te delen, maar dat veroorzaakte conflicten en bood geen duurzame oplossingen. We hebben daarom een aanpak ontwikkeld waarin we zowel de behoeften van de fauna als die van de lokale bevolking integreren.”
Daarom werden overeenkomsten getekend met zo’n 86 van de 200 gezinnen die in het gebied leven. Zij engageren zich om minder te jagen. In ruil krijgen ze steun bij de cacaoteelt en visserijactiviteiten om het wegvallen van wild als inkomsten- en voedselbron te compenseren.
Minder jacht, meer inkomsten
De voorbije drie jaar hebben de wetenschappers onderzocht wat de impact van die overeenkomst is en de resultaten zijn erg positief. Huishoudens die de overeenkomst ondertekenden, verhoogden hun inkomen met bijna 100 procent. Bovendien daalde de voedselonzekerheid van 41 procent naar 15 procent. De jagers besteedden minder tijd aan jagen en meer aan landbouw. Opmerkelijk is dat de jacht op chimpansees en gorilla’s in het eerste jaar nog voorkwam, maar daarna vrijwel verdween.
De grootste uitdaging blijft echter om jonge jagers te overtuigen. Zij staan minder open voor activiteiten die pas na enkele jaren winst beginnen op te leveren. Sneller renderende alternatieven, zoals werk als bosgids, zullen mogelijk essentieel zijn om deze groep te betrekken.
Bron: https://www.zooscience.be/nl/verhalen/zoo-antwerpen-en-zoo-planckendael-redden-dieren-in-kameroen/
Mowbray, S. (2023). Incentivizing conservation shows success against wildlife hunting in Cameroon. Mongabey News 23/12
Foto Credit: WCS Congo, Mbeli Bai Study