Amare, een 16-jarige gorilla, krijgt minder schermtijd nadat hij uren naar de telefoons van dierentuinbezoekers heeft gekeken.

Medewerkers van Lincoln Park Zoo in Chicago hebben maatregelen moeten nemen om een gorilla weg te houden van telefoons van bezoekers. De gorilla, genaamd Amare, bleek namelijk een heuse smartphone verslaving te hebben ontwikkeld doordat bezoekers hem mee lieten kijken op hun schermpjes. Amare maakt onderdeel uit van een mannengroep en deelt het verblijf met drie andere gorillamannetjes. Dierentuinmedewerkers vrezen dat zijn verslaving invloed heeft op zijn normale ontwikkeling, waardoor hij mogelijk een doelwit voor pesterijen zou kunnen worden.

Gorilla’s van Amare zijn leeftijd vertonen vaak agressie om erachter te komen wie de baas is. Onlangs zat Amare als het ware vastgelijmd aan een mobiele telefoon toen een van de andere gorilla’s hem aggressief benaderde. Amare leek dit echter niet op te merken, zo gebiologeerd was hij door de telefoon. De dierentuin vreest dat zonder ingrijpen het probleem zou verergeren. Helaas lijkt het erop dat telefoonverslaving een zichzelf in stand houdend probleem is. Hoe meer Amare interesse toont in de telefoons van bezoekers, des te enthousiaster ze zijn om foto’s van hem te maken en deze te laten zien.

Verzorgers gebruiken bij veel primaten in Lincoln Park Zoo regelmatig tablets als onderdeel van trainings- en cognitiestudies. Ze houden het echter bij ongeveer vijf minuten per dag met deze activiteiten, terwijl Amare uren naar telefoonschermen kan kijken. Het personeel heeft nu maatregelen genomen om de schermtijd van Amare te verkorten. Amare is extra kwetsbaar omdat zijn favoriete plek in het buitenverblijf vlak naast een glazen wand is. Het personeel heeft nu een touw opgehangen om bezoekers op grotere afstand van het glas te houden, en grijpt waar nodig in (door de situatie uit te leggen), als blijkt dat Amare nog steeds wordt afgeleid door heldere telefoonschermen.

Overmatige schermtijd voor menselijke adolescenten is in verband gebracht met fysieke en mentale gezondheidsrisico’s, zo hebben meerdere onderzoeken aangetoond. En de pandemie heeft de tijd die kinderen op hun telefoon doorbrachten drastisch doen stijgen. Volgens Stephen Ross, directeur van het centre for the study and conservation of apes gelieerd aan Lincoln Park Zoo, zijn de redenen om de schermtijd voor menselijke tieners en gorilla’s te beperken niet erg verschillend.

Wetenschappers zeggen dat ze al positieve veranderingen in het gedrag van Amare hebben gezien sinds de ‘bufferzone’ werd ingevoerd. Amare realiseert zich blijkbaar dat het geen zin meer heeft om daar in die hoek te zitten wachten tot iemand naar hem toe komt en hem zijn telefoon laat zien.

Bron: TheWeekUK
Foto credits: Ashlee Rezin/Sun-Times

Written by Gorilla Stichting Nederland