Gorilla’s zijn opmerkelijk goed aangepast aan de regenwouden die zij hun thuis noemen, en ze hebben verschillende strategieën ontwikkeld om met de frequente regenbuien om te gaan:

Dikke vacht: hun dichte bontjas fungeert als een natuurlijke regenjas, stoot water af en zorgt voor isolatie. De olie die door hun huid wordt geproduceerd, verbetert de waterbestendigheid nog verder en houdt ze warm, zelfs als ze nat zijn. Plekken waar het vacht dunner is zoals op de borst verwarmen de gorilla’s door hun armen over de borst te kruisen. Dit kan je goed zien in onderstaande video.

Beschutting zoeken: Gorilla’s zijn intelligente wezens en begrijpen de waarde van droog blijven. Ze bouwen vaak eenvoudige nesten of zoeken tijdens hevige regenval hun toevlucht onder grote bomen en overhangen. Ze kunnen ook bij elkaar kruipen voor extra warmte en bescherming.

Dieetflexibiliteit: Hun dieet bestaat voornamelijk uit bladeren, fruit en stengels, die het hele jaar door gemakkelijk in regenwouden kunnen groeien. Dit zorgt ervoor dat ze een consistente voedselbron hebben, zelfs tijdens regenachtige periodes, wanneer andere voedselbronnen schaars kunnen zijn.

Gedragsaanpassingen: Regen kan de beweging door het dichte bos beïnvloeden, maar gorilla’s passen hun activiteit dienovereenkomstig aan. Tijdens hevige regenbuien kunnen ze meer tijd op de grond of in beschutte gebieden doorbrengen en hun bewegingsvrijheid beperken tot het zoeken naar voedsel en te investeren in sociale contacten.

Sterke lichamen: Gorilla’s zijn robuuste dieren met sterke spieren en botten. Deze fysieke kracht stelt hen in staat om door glad terrein en gevallen takken, veroorzaakt door hevige regenval, te navigeren.

Sociale structuur: Het leven in familiegroepen biedt een extra ondersteuningslaag. Ze kruipen bij elkaar voor warmte, verzorgen elkaar om de waterafstotende eigenschappen van hun vacht te behouden en delen voedselbronnen wanneer dat nodig is.

Over het algemeen hebben gorilla’s verschillende fysieke en gedragsmatige aanpassingen ontwikkeld waardoor ze kunnen gedijen in de regenachtige omgeving van het regenwoud. Hun dikke vacht, het zoeken van beschutting, flexibele voeding en sterke sociale banden dragen allemaal bij aan hun succes in deze natte en uitdagende ecosystemen.

Bron: Cross River Gorilla Project
Video credit: @Exploreorg
Photo credit: Cindy Tuijtelaars

Written by Gorilla Stichting Nederland