Eerder dit jaar plaatste WCS Nigeria twee camera’s om de populatie Cross River gorilla’s, Nigeriaanse chimpansees en drills in Afi Mountain Wildlife Sanctuary in Nigeria, een gebied kleiner dan Parijs, in beeld te krijgen.

Sporen van deze primaten worden vrijwel maandelijks aangetroffen door de 13 community rangers in dienst van WCS Nigeria. Dit zijn rangers uit de dorpen die grenzen aan het Afi Mountain Wildlife Sanctuary. Directe observaties van deze dieren zijn er echter zelden.

De cameravallen zijn een groot succes! Afgelopen maand publiceerde WCS Nigeria unieke foto’s van Cross River gorilla’s, de meest zeldzame gorilla-ondersoort waarvan naar schatting 42 van de 300 individuen in Afi Mountain Wildlife Sanctuary leven. Ook werden Nigeriaanse chimpansees, drills (familie van de bavianen) en penseelzwijnen op de gevoelige plaat vastgelegd.

Inzet community rangers
De community rangers patrouilleren in het reservaat om de jacht te ontmoedigen, en vorig jaar alleen al verwijderden ze 2.405 draadstrikken. Hoewel deze strikken door de bevolking zijn gezet voor klein wild zoals stekelvarkens, klipdassen, en rietratten, kunnen ze ook jonge gorilla’s vangen en vormen ze dus een ernstige bedreiging voor het herstel van de soort.

Houtkap en illegale boerderijen zijn het grootste probleem bij Afi, vooral in de omliggende laaglanden. Naast de patrouilles door community rangers werkt WCS ook samen met cacaoboeren rond het reservaat. Het doel is om de duurzaamheid van de huidige landbouwpraktijken te verbeteren en het percentage bosverlies te verminderen door bestaande cacaoboerderijen productiever te maken. Het educatieprogramma van WCS in dit gebied is gebaseerd op steun voor natuurbeschermingsclubs op scholen en een wekelijks radiodrama. Het doel is het gedrag en de houding ten opzichte van dieren in het wild geleidelijk te veranderen.

Dr. Inaoyom Imong directeur van WCS Nigeria’s Cross River Landscape reageert enthousiast op de unieke beelden: “Hoewel Afi Mountain Wildlife Sanctuary nog steeds voor uitdagingen staat, geven deze cameravalbeelden ons hoop en zijn ze het bewijs dat onze inspanningen voor natuurbehoud werken.”

Het is de bedoeling dat later dit jaar een netwerk in het gebied wordt opgezet dat bestaat uit 50 cameravallen. WCS Nigeria hoopt hierdoor nog beter inzicht te krijgen in de verschillende populaties primaten.

Sponsor een community ranger
Wil je het verschil maken voor de Cross River gorilla? Wil je de bossen waarin zij, de chimpansees, drills en penseelzwijnen leven helpen beschermen? Dat kan! Via ons nieuwe sponsorprogramma steun je direct de community rangers van het Afi Mountains Wildlife Sanctuary. Deze rangers zetten zich dagelijks in om te voorkomen dat de Cross River gorilla er straks niet meer is.

Foto credits: WCS Nigeria
Bron: Persbericht WCS

Written by Gorilla Stichting Nederland