Social media spelen tegenwoordig een grote rol in heel veel levens. Ook bonobo’s, orang oetans, chimpansees en gorilla’s kunnen rekenen op een trouwe groep volgers op social media. Draagt dat bij aan het behoud van deze dieren in het wild?

Bekende apen

Zo zijn Lulingu (tevens een van de gorilla’s die in opvangcentrum GRACE zit, een opvangcentrum dat wij steunen met ons adoptieprogramma) en chimpansee Mussa zeer populair online. Mussa werd gefilmd in het vliegtuig tijdens de reddingsactie die voor hem werd georganiseerd. Verwonderd zit hij bij de piloot op schoot in de cockpit, waar Mussa op wat knopjes drukt. En Lulingu steelt online de show met een zeer aanstekelijke lach. (Bekijk de twee video’s onderaan dit bericht). Zonder social media was er veel minder aandacht geweest voor deze video’s. En video’s als deze, die veel bereik krijgen, zorgen voor een boost als het gaat om bekendheid over de problematiek maar ook het inzamelen van geld.

Succesvol maar niet altijd wenselijk

Filmpjes met jonge dieren zijn vaak erg populair. Maar het is wel belangrijk dat de juiste context wordt geschetst. Zo worden video’s waar de interactie tussen mensen en apen te zien is goed bekeken, maar dit is niet altijd wenselijk. Denk aan een dierentuin die video’s zou plaatsen van de interactie tussen een mensaap en een bezoeker. Hoewel dat misschien een leuk gezicht is, kan het een verkeerd voorbeeld zijn. BCI (een organisatie die zich sterk maakt voor het behoud van bonobo’s in Congo) maakt bijvoorbeeld op social media bewuste keuzes als het gaat om de content die ze plaatsen. Zo zijn beelden die heel schattig zijn van kleine chimps of bonobos heel geliefd, maar kunnen ook het beeld afgeven dat deze dieren leuk zijn als huisdier. Het geven van de context is in dat soort posts dus erg belangrijk.

Het uiteindelijke doel

Hoewel er verschillende standpunten zijn rondom het delen van video’s van mensapen op social media, blijft de positieve impact van social media belangrijk. Daarbij is noodzakelijk dat de context duidelijk is en er meer bekendheid gegenereerd wordt rondom de situatie en bedreiging van deze bijzondere dieren. Uiteindelijk kan het zomaar een video van een gorilla als Lulingu zijn die iemand doet beseffen dat we deze dieren niet kunnen missen.

Lulingu bij GRACE steelt de show met haar aanstekelijke lach

Mussa na zijn redding in het vliegtuig bij de piloot op schoot

Written by Gorilla Stichting Nederland