Afgelopen november is in het Belasting & Douane Museum in Rotterdam de tentoonstelling “Dierbare Goederen” geopend. Met deze tentoonstelling schenkt het museum aandacht aan de rol van de Douane in de bestrijding van grensoverschrijdende illegale handel in beschermde dieren (levend of dood) en producten. Het museum draagt daarnaast bij aan de bewustwording onder een zo breed mogelijk publiek, dat het verboden en verkeerd is om beschermde dieren en planten mee te nemen van vakantie of online te bestellen.

In deze informatieve en confronterende tentoonstelling wordt een verscheidenheid aan inbeslaggenomen ‘goederen’ getoond, van een berenkop met vacht, schildpadden, een luipaard vloerkleed tot een opgezette pangolin en een olifantenpoot die tot paraplubak is verwerkt. Maar ook ‘zeeproducten’ zoals koraal, zeepaardjes en ‘medicijnen’ of cosmeticaproducten waarin delen van beschermde dieren en planten zijn verwerkt. Veel van de objecten zijn afkomstig uit de “Hel van Schiphol”, zoals de opslagruimte van inbeslaggenomen ‘dierbare goederen’ bij de Douane wordt genoemd.

Tijdens deze tentoonstelling kom je oog in oog te staan met douaniers die over hun ervaringen en schokkende vondsten in bagage, containers of postpakketen vertellen. Hoe mensen levende reptielen en exotische vogels proberen te smokkelen. En wat het met je doet als je als douanier bij een controle een levend of dood dier aantreft.

De tentoonstelling loopt tot 3 september 2023 en is eigenlijk wel een must voor iedereen die naar het buitenland op vakantie gaat. Meer informatie is te vinden op de website van het Belasting & Douane Museum: https://www.bdmuseum.nl/tentoonstellingen/dierbare-goederen/

Written by Gorilla Stichting Nederland